Det är många som visat intresse för de 33 lägenheterna i Bangårdsterrassen

Bostadsområdet Västra station kommer att bli en attraktiv plats att bo och verka på. Området precis vid stationen är indelat i tre mindre kvarter, med ett torg närmast Bangårdsterrassen. Den trädklädda ravinen bakom husen ingår också i planen och kommer att bevaras som naturmark.

Trygghetsboendet Bangårdsterrassen blir först ut på platsen. Det är bara till för dem som är över 65 år. Minst en i hushållet ska ha alltså ha fyllt 65. Vi räknar med att det första spadtaget sker någon gång i juni månad, men vi kommer nog tyvärr inte kunna bjuda in några gäster.

Vad är en kooperativ hyresrätt?

Bangårdsterrassen uppförs i form av en kooperativ hyresrätt vilket ger dig som flyttar in stora fördelar. En kooperativ hyresrätt är en upplåtelseform som enkelt förklaras som en blandning av hyresrätt och bostadsrätt, utan vinstintresse i boendet. Du får en tillgänglig och bekväm lägenhet med hög standard utan att behöva satsa något eget kapital – insatsen är blygsamma 100 kronor.

Den kooperativa hyresrätten är ett komplement till hyresrätter och bostadsrätter och ökar valfriheten mellan skilda boendeformer. Dessutom ger den dig inflytande över ditt boende. Du kan påverka beslut som rör utvecklingen av din bostad. Den kooperativa hyresrättsföreningen som äger, förvaltar och hyr ut lägenheterna har en styrelse. Under byggtiden består ledamöterna av representanter från Höörs kommun och Riksbyggen. Senare, när hyresgästerna flyttat in i trygghetsboendet, kommer även hyresgästerna ha representanter i styrelsen.

Vad gör en trygghetsvärd?

En trygghetsvärd fungerar lite som en fritidsledare för äldre. Det handlar om att skapa en meningsfull vardag tillsammans och att finnas till när det behövs. Att göra det enklare att hålla igång med boule, gympa, matlag eller gemensamma promenader.

På Bangårdsterrassen har Eva Olsson, som är hälsokoordinator och trygghetsvärd i Höörs kommun, varit med om att planera boendet.

– Vi har valt att satsa på saker som vi tycker är viktiga för ett bra liv. Därför får den gemensamma gården mycket grönska och i huset blir det bland annat hobbyrum, övernattningsrum, ett litet spa med bastu och ett stort allrum där man kan fika och laga mat. Min erfarenhet är att människor mår mycket bättre av att göra saker tillsammans. Här blir det en naturlig del av livet.

Nyhet

Gå till nyhetsrum