Västra station

Sätt dig själv i centrum!

Framtidens boende på Höörs bästa läge

Genom att ta tillvara på det centrala och stationsnära läget, vill Höörs kommun utveckla området Räven 1 med flera, till en levande och integrerad småstadsmiljö. Detaljplanen är slutgiltigt godkänd och arbetet med att göra Höör till en ännu mer attraktiv boendekommun är i full gång.

På ett enastående läge planeras nu stadsmässig bebyggelse med stora och små lägenheter. Höörs, enligt många, bästa läge ska nu förvandlas till ett attraktivt bostadsområde till glädje för både kommuninvånare och besökare utifrån.

Tre kvarter

Första etappen av Västra stationsområdet precis vid stationen är indelat i tre mindre kvarter, med ett torg närmast Bangårdsterrassen. Den trädklädda ravinen bakom husen ingår också i planen och kommer att bevaras som naturmark.

Nya gator

Den nya gatan, Lokföraregatan, och två nya gränder – Stinsgränd och Konduktörsgränd – är anlagda men ännu inte öppna för allmänheten. Först ska husen byggas.

Trygghetsboendet Bangårdsterrassen byggs först

Trygghetsboendet Bangårdsterrassen blir först ut på platsen i det östra kvarteret. Det är bara till för dem som är över 65 år. Minst en i hushållet ska ha alltså ha fyllt 65. Uthyrningen har gått som tåget och alla lägenheter är redan uthyrda trots att inflyttning inte är planerad förrän till sommaren år 2022. I det mellersta kvarteret planeras 42 lägenheter i ett fyravåningshus med preliminär byggstart i januari 2021 och klart för inflyttning i början på 2022. På kvarteret närmast Tjurasjö har kommunen dialog med ett antal intressenter, men någon köpare är inte klar i dagsläget.

– Ambitionen ligger i linje med modernt byggande. Vi vill förtäta och bygga nära kollektivtrafiken, för att minska andelen biltrafik och underlätta för medborgarna att göra klimatsmarta transportval, säger Rolf Carlsson, samhällsbyggnadschef på Höörs kommun.

Västra station ska bidra med livskraft till centrum och bli en attraktiv plats att bo och verka på. Den omedelbara närheten till tågstationen gör att det är enkelt och snabbt att ta sig till Öresunds storstäder och den internationella flygplatsen, Kastrup. Det innebär att du kan bo nära lugnet och naturen, samtidigt som du enkelt kan ta dig ut i Europa och resten av världen.

Det nya bostadsområdet, som ska växa upp mellan Tjurasjö och Kvarnen på Västra stationsområdet, ska följa en lokal byggnadstradition med sadeltak, höga socklar och fasader av tegel och puts. Varje byggnad får minst en entré mot Bangårdsgatan, så att husen inte sluter sig utan istället bidrar till en levande gatumiljö. Den trädklädda sänkan, kallad ravinen, bakom husen ingår också i planen och ska bevaras som vild naturmark. Området är i indelat i tre mindre kvarter, med ett torg närmast den gamla Kvarnen som kanske bevaras för att ingå i den nya miljön. Hur Kvarnen ska användas är ännu inte klart.

Läs mer om Kvarnen här.

Har du tips och idéer?

Om du har tips eller idéer på vad vi kan göra på och med området och som stämmer in med hela Västra stationsområdets utveckling kan du lämna in dem här. 

Kontakt

Vill du bo på Västra stationsområdet?