Bangårdsterrassen

Stationsnära med naturen runt knuten

Om ett par år kan du som fyllt 65 år flytta in i en kooperativ hyresrätt med extra allt på Västra stationsområdet. Och bo mitt i Höör, nära stationen och med grönskan runt hörnet, bara fem minuters promenad från Tjurasjön.

Ett nytt sätt att bo och leva

Bangårdsterrassen i Höör är ett trygghetsboende. Huset är utformat för en större gemenskap och du kommer antagligen hitta nya vänner bland grannarna. Här finns 33 lägenheter, de flesta tvåor och några treor. Alla har uteplats eller loftgångsbalkong mot den gröna innergården, där det finns boulebana, orangeri, pergola, utekök och odlingslådor som alla kan njuta av.

Hur gör jag om jag vill flytta in och när är bostäderna klara?

Vi är glada och överväldigade av det stora intresset för projektet. I början av 2020 har ungefär 360 personer redan anmält sitt intresse för Bangårdsterrassen. Men än är det inte försent! Preliminär byggstart är i maj och lägenheterna beräknas stå klara för inflyttning i slutet av 2021. Parallellt planerar kommunen att anlägga gatorna i området under 2020. Vi planerar att hålla ett första informationsmöte för alla i mars 2020. I april skickar vi ut information om uthyrningen, val av lägenhet och valblanketter.

Vill du veta mer och göra en intresseanmälan?

Läs mer om trygghetsboendet och anmäl ditt intresse nedan.

Här ser du också information som redan gått ut.

Har du gjort en intresseanmälan har du också fått en bekräftelse och vår sommar- och julhälsning via e-post. Om du gjort en intresseanmälan och inte fått en bekräftelse eller något meddelande beror det sannolikt på att det fastnat i något filter eller hamnat i skräpposten. Är du osäker så maila till Niclas.Berg@riksbyggen.se för att kontrollera så din intresseanmälan registrerats.

OBS! En intresseanmälan ger ingen förtur i kommande uthyrningsprocess, men säkerställer att du får senaste information kring projektet.

En meningsfull vardag

Trygghet, grönska och trevliga grannar

Eva Olsson, som är hälsokoordinator och trygghetsvärd i Höörs kommun, har varit med om att planera Bangårdsterrassen.

– Vi har valt att satsa på saker som vi tycker är viktiga för ett bra liv. Den gemensamma gården får gott om grönska och i huset blir det bland annat hobbyrum, övernattningsrum, ett litet spa med bastu och ett stort allrum där man kan fika och laga mat. De flesta människor mår mycket bättre av att göra saker tillsammans. Här blir det en naturlig del av livet.

Carina Edvardsson som är trygghetsvärd på trygghetsboendet Pynten i Bromölla, beskriver sin roll:

– Jag brukar kalla mig för fritidsledare för äldre. Det handlar om att skapa en meningsfull vardag tillsammans och att finnas till när det behövs. Som att göra det enklare att hålla igång med boule, gympa, matlag eller gemensamma promenader.

”Jag brukar kalla mig för fritidsledare för äldre.”

Bra balans i livet

Vill du veta mer om det här sättet att bo? Vi frågade några av hyresgästerna på det kooperativa trygghetsboendet Pynten i Bromölla, som öppnade våren 2017, hur de trivs i sina nya hem.

Alla som fyllt 70 år skulle få bo så här

”Jag och min fru Brita saknar inte huslivet. Framför allt är det skönt att slippa sköta den 90 meter långa häcken runt tomten. För oss är det viktigt att vi träffar folk och lever här och nu. Livet går inte i repris.

Vi bor bra och saknar ingenting. Det finns alltid något att göra. När vädret är bra spelar vi boule eller kubb och om det är ruggigt blir det minigolf inne i stället. De som gillar trav eller att titta på fotboll kan göradet, andra lagar mat tillsammans eller spelar kort.”

– Veijo Weston

Jag är glad att jag flyttade hit

”Jag sålde huset och flyttade till en lägenhet när jag blev änka. Sedan bestämde jag mig snabbt för det här trygghetsboendet, när det var nybyggt för två år sedan. Det är glad jag för. Jag känner alla grannar och tycker mycket om vår trygghetsvärd Carina. Jag vill bo på en mindre ort och vara nära naturen. Jag går ner till sjön på bara sex minuter och tar en tur till simhallen ett par gånger i veckan.”

– Emilia Meret

Gemenskapen betyder mycket

”Jag är änkling och har bott här i ett drygt år nu. Det allra bästa är gemenskapen, att vi har så trevligt tillsammans. Vi är några som har firat påsk, midsommar och jul ihop. Andra gånger har vi matlag och i helgen var vi ett gäng som tittade på fotboll. Vissa aktiviteter som gympa och minigolf har vi fasta tider för.

Det är upp till var och en att bestämma hur mycket man vill umgås. Så ibland tar jag det lugnt på egen hand. Men jag tycker om att engagera mig.”

– Jan Andersson

Här är helt underbart

”Efter det att jag skadade höften blev huset jag hade för mycket för mig. Jag valde en lägenhet med balkong mot sjön och jag tycker mycket om den.

Det bästa är nog att jag aldrig känner mig ensam. Vi gör lunch tillsammans ibland och dricker ofta kaffe ihop på eftermiddagarna. Jag tycker om att röra på mig och att hålla igång både huvudet och kroppen. Så jag är med på så många aktiviteter som jag orkar.”

– Birgit Munge

Man måste ju göra något med sitt liv

”Det är jättebra att bo så här om man blir äldre och känner sig ensam. För det behöver man inte vara. Jag brukar gympa, styrketräna och vara med i matlaget och det finns fantastiskt fina promenadvägar precis utanför.

Vi hade ett hus med stor tomt och det fanns ingen affär i närheten, så det var mycket jobb att ta hand om allt. Det mesta har blivit lite lättare sedan jag flyttade hit. Jag vill inte ha så många saker längre och har inrett min lägenhet så att den passar mig. Det ska vara öppet och rymligt.”

– Gerd Olli

Se mer av Bangårdsterrassen

Under huset finns 22 p-platser, varav 2 har tillgänglighetsmått. Till det kommer 10 platser med laddningsmöjligheter för elcyklar och elrullstolar.

Alla lägenheter har egen balkong i anslutning till loftgången. Den gröna gården har västerläge och kvällssol.

Lägenheterna, som är trevliga, tillgängliga och praktiska, har fullt utrustade kök och rymliga badrum.

En naturlig samlingspunkt är det stora allrummet där alla som vill kan laga mat, fika och ha trevligt tillsammans.